Hoe herken je een glutenallergie?

H

Op iedere leeftijd ontstaan kan een glutenallergie ontstaan. Het is verschillend welke symptomen iemand met een glutenallegie krijgt. Bij sommige mensen treden bijna direct duidelijke maag- en darmklachten op zoals buikpijn, diarree of juist verstopping. Bij anderen kunnen de symptomen vaag zijn en makkelijk worden verward met de klachten die optreden bij andere aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van crohn. Maar het overgrote meerendeel van de mensen met een glutenallergie heeft echter helemaal geen verschijnselen. Symptomen van een glutenallergie hangen dus van de persoon af. Wat daarbij ook een belangrijke rol speelt is de hoeveelheid gluten die iemand binnenkrijgt

Glutenallergie of glutenintolerantie?

Een glutenallergie is totaal iets anders dan glutenintolerantie. Waar we beide aandoeningen kunnen onderscheiden is dat er bij coeliakie sprake is van een auto-immuunziekte,, waarbij er antistoffen tegen het darmslijmvlies worden aangemaakt. Een glutenallergie kan ontstaan wanneer het lichaam immuunstoffen begint aan te maken tegen glutenine (belangrijk onderdeel gluten). Symptomen van een glutenallergie zijn over het algemeen ook milder dan die van coeliakie. Daarnaast is iemand met coeliakie structureel overgevoelig voor gluten. Het komt bij een glutenallergie dikwijls voor dat een persoon er ‘eroverheen groeit’.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, rogge, gerst, spelt, en ook in de meeste haver. Ook komt het voor in producten die van granen zijn gemaakt of verwerkt. Hierbij kun je denken aan brood, crackers, ontbijtdrankjes, pizza, couscous, taart en koekjes. Ook zitten er ook gluten in producten waarvan je het wellicht niet verwacht. Enkele voorbeelde hiervan zijn diverse gemarineerde,- of gekruide vlees, vis en vervangers voor vlees. Maar zelfs in gebonden sauzen en soepen, ijs, snoepjes en bier zijn gluten te vinden.

Op Easytester zijn er verschillende testen te koop die kunnen aangeven of een persoon overgevoelig is voor gluten. Mocht het zo zijn dat je positief test op onze glutentest dan is het noodzaak om direct een huisarts te raadplegen. Deze zal onder andere een diëtist inschakelen welke een dieet zal opstellen. Het volgen van een glutenvrij dieet is vrij complex omdat gluten in zeer veel verschillende voedingsmiddelen zitten. Daarom is het raadzaam om hiervoor direct de hulp van een diëtist in te schakelen.