Alles over vloerbrood

A

Een lekker alternatief bij de bakker is vloerbrood. Het is een traditioneel gebakken brood en dat proef je ook. Brood is lekker en op verschillende manieren te eten. Bij je ontbijt of lunch met heerlijk beleg erop of juist als voorgerecht, je kunt er veel mee variëren.

Wat is vloerbrood?
Vloerbrood wordt gebakken op de vloer van de oven, dit is vaak een stenen vloer. Het brood zit niet in een broodbus of broodblik. De vloer wordt erg heet, waardoor het deeg snel dichtschroeit. Hierdoor ontstaat een erg knapperige korst. Lekker dus als je van knapperig houdt. Tegenwoordig wordt vloerbrood vaak wel in een bakblik gebakken, maar dit is dan wel een speciaal, laag bakblik. Er zijn honderden soorten vloerbrood. In een bakkersoven zitten meerdere lagen, dus meerdere vloeren,. Hierdoor kunnen meerdere soorten tegelijk worden gebakken. Denk aan wit, bruin, mais, spelt, volkoren, meergranen enzovoorts.

Ingrediënten
Het gaat bij vloerbrood meer om de vorm en de korst dan om het soort brood, feitelijk kun je alle broden bakken als vloerbrood. Daarom worden dezelfde ingrediënten gebruikt als bij traditioneel brood. Brood bestaat uit graan, een rijsmiddel en vocht. Hier kunnen natuurlijk vele ingrediënten aan worden toegevoegd. Denk aan suiker, ei, noten en vruchten. Meestal wordt brood vernoemd naar het soort graan dat wordt gebruikt, denk aan speltbrood, maisbrood en dergelijke.

Is brood gezond?
Hoewel hier veel over is gespeculeerd, is brood gezond. Brood bevat voedingsstoffen die mensen nodig hebben om te kunnen functioneren. Denk aan koolhydraten, vezels, ijzer, magnesium en jodium. Natuurlijk zijn er nog veel meer vitaminen en mineralen die in brood zitten die wij nodig hebben. Ondanks dat er dus veel discussies zijn over hoe gezond brood voor je is en of brood een dikmaker is, kun je dus nooit helemaal stellen dat brood echt ongezond voor je is.

Hoe eet je brood?
Brood kan op verschillende manieren worden gegeten. Denk aan boterhammen met beleg als ontbijt en lunch, breekbrood met kruidenboter en andere smeersels als voorgerecht of een italiaans brood uit de oven als tussendoortje. Brood is dus bijna niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Een grappig weetje is dat wij een land zijn waar brood veel wordt gegeten, maar dit is niet overal zo. In bijvoorbeeld Amerika wordt brood veel minder gebruikt en gegeten.