Het kopen van een messenset: Wat is belangrijk?

H

Als je van koken houdt, is het geen verrassing dat het mes erg belangrijk in het arsenaal van keukentools is. Voor elke maaltijd heb je er wel meerdere nodig. Daarom is het slim om direct een messenset te kopen, zodat je meerdere messen in één keer hebt. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van zo’n messenset?

Duurzaamheid

Het is natuurlijk van belang dat je messenset zo lang mogelijk goed blijft functioneren. Aan een bot mes heb je als kookliefhebber natuurlijk helemaal niets. Het is hierbij erg belangrijk om naar de hardheid van het mes te kijken. Dit wordt gemeten met HRC (Rockwell Scale of Hardness, part C). Hoe harder het mes, hoe langer het scherp blijft. Maar een hoge HRC is niet alles. Messen tot 58 HRC kun je prima slijpen met een aanzetstaal, maar als de HRC hoger wordt moet je toch echt aan een keramische of diamanten slijpstaaf geloven.

Het handvat

Op het moment dat je kruisbesmetting tussen verschillende ingrediënten tegen wilt gaan, zou je verschillende messen voor verschillende taken kunnen gebruiken. Zo weet je ook direct welk mes je goed kunt gebruiken voor elke snijkarwei! Ook zou je kunnen kijken naar het materiaal van het handvat. Zo heb je messensets met een handvat van kunststof, roestvrij staal en hout. Een handvat van hout kan niet in de vaatwasser, de andere materialen kunnen dat wel. Echter, raden we je aan om je mes gewoon met de hand af te wassen om zo de levensduur van het mes te verhogen!